Het startschot voor elektrisch rijden: Tesla model 3 - nú 47.800 EUR

Tesla Model 3 Standard Range

Afgelopen vrijdag is het moment aangebroken waar ik op heb zitten wachten. De Tesla Model 3 Standard Range Plus is beschikbaar gekomen met een prijskaartje van 47.800 EUR en een reële actieradius van 370 km. En wordt hiermee gebombardeerd tot de beste elektrische auto in zijn categorie (door mij ;-).

Hij verslaat hiermee de lievelingen Hyundai KONA en Kia E-Niro. Die ook een ruime actieradius hebben. Ondanks dat deze modellen starten met lager geprijsde instappers, worden vaak de versies uitgeleverd die ook boven de 45.000 uitkomen. En duurt de uitlevering maar liefst 12 maanden en zal deze Model 3 gewoon dit jaar worden geleverd.

Waarom is Tesla model 3 de beste elektrische auto?

Je kan een fatsoenlijke 370 km rijden op 1 accu. Kom je op een dag niet uit met deze aantal kilometers, dan stop je bij het Tesla Supercharger netwerk. Daar laad je met een snelheid 560 km per uur op (120 kw per uur). Geen enkele andere auto kan zo snel laden als de model 3, ook niet de Tesla S en X. Je doet dit tegen een tarief dat je nergens anders aan een laadpaal krijgt nl. 0,25 cent.

De autopilot software die Tesla heeft is het beste wat de markt nu biedt en men loopt jaren voor op andere automerken. Autopilot wordt standaard meegeleverd.

Op vakantie met de auto? Dan is Tesla bij uitstek het automerk dat jou moeiteloos door Europa loodst dmv het enorme Supercharger netwerk. Zelfs tot voorbij het zuidelijke Malaga, Spanje.

Nú is het echt tijd voor een besluit

Ik schreef al eerder dat elektrisch rijden financieel nooit meer zo aantrekkelijk wordt dan nu. En met deze versie van de Model 3, is het tijd voor jou om echt de knoop door te hakken. Het is de beste auto tegen de beste voorwaarden.

 • De 4% bijtelling geldt alleen dit en volgend jaar nog, daarna gaat hij omhoog.

 • De Milieu Investerings Aftrek (MIA) voor ondernemers is nog steeds van toepassing en is december 2018 met 9% verlaagd. Deze extra aftrek kan volgend jaar dus weer verder verlaagd worden.

De gunstige voorwaarden voor ondernemers worden met het jaar minder. Zelfs wanneer je economische afschrijving van je huidige auto nog niet hebt bereikt, is het interessant elektrisch rijden te onderzoeken.

Zonder risico overstappen op elektrisch

Ik snap heel goed dat het een grote stap is, misschien zie je beren op de weg, voel je een drempel. En daar is de Elektrisch Rijden Coach nu voor. Ik wil je zó graag ook de voordelen laten ervaren van elektrisch, dat ik je op alle aspecten van het overstappen informeer, voorreken en ontzorg. Ik geef je alle inzichten om een beslissing te kunnen maken. Ja, daar vraag ik een fee voor, maar die verdien je direct terug.

Elektrisch rijden uitgelegd

Jij kan ook het soort ondernemer zijn, dat het zelf wel uitzoekt en overstapt. Dan zou ik je ook graag helpen bij het zo moeiteloos mogelijk instappen in een elektrisch auto. Een elektrische auto is niet moeilijk, maar wel anders. Ben je iemand die de dingen zelf wel uitvindt. Ook goed, maar wordt dan niet iemand die verkeerd zijn auto aansluit bij een snellader, waardoor hij eigenlijk slow laad en dit vervolgens 2 jaar lang doet, totdat hij wordt getipt dat het anders moet (waar gebeurd).

Mijn missie

Dit blog lijkt misschien een beetje een reclame blok. Maar ik bied deze info vanuit een sterke wens dat jij elektrisch gaat rijden. Ik geloof in de milieuvoordelen die elektrisch biedt en die vind ik heel belangrijk. En buiten dat feit, is het heerlijk rijden. Bovendien wens ik, dat wanneer jij overstapt, je blij bent en blijft met je keuze en daarom help ik zo graag nieuwe elektrische rijders op weg met net die informatie die het vanaf dag 1 eenvoudig maakt.

Of je nu overstapt met of zonder mij. Dit is oprecht het moment werk te maken van elektrisch rijden. Doe je voordeel.

Model 3, KONA en E-Niro op een rij

Tesla Model 3 Standard Range Plus:

 • Range: 335km

 • Prijs: 47.800 EUR

 • Laadsnelheid: 510 km/u - dus van 10% naar 80% in 30 min. (120 kw per uur)

 • Normale laadpaal: 63 km per uur (3-fase)

 • Verbruik: 14.7 kwh per 100km

 • Kosten laden: 0,25 ct supercharger, laadpaal 0,35 , snellader 0,59 ct

 • Op vakantie in buitenland: volmondig ja. Supercharger network

 • Levertijd: 2-4 weken

 • Accu: 55 (50 bruikbaar)

KONA

 • Range: 400km

 • Prijs: Premium versie: 47.795 EUR

 • Laadsnelheid:

 • Snelladen 370 km per uur - van 10 naar 80% in 45 min (80 kw per uur)

 • Normale laadpaal 20 km per uur (11 kwh 3-fase)

 • Verbruik: 16 kwh

 • Kosten laden: laadpaal 0,35 , snellader 0,59 ct per kWh

 • Op vakantie in buitenland: ja, neem laadpas(sen) mee die goede europese dekking hebben.

 • Levertijd: min 12 maanden

 • Accu: 67.1 kw (64)

E-Niro:

 • Range 375km

 • Prijs: executive line: 45.510 EUR

 • Laadsnelheid:

 • Snelladen max: 350 km per uur van 10 naar 80% in 45 min

 • Normale laadpaal 18km per uur (11 kwh 3-fase)

 • Verbruik: 17.1 kwh

 • Kosten laden: laadpaal 0,35 , snellader 0,59 ct per kWh

 • Op vakantie in buitenland: ja, neem laadpas(sen) mee die goede europese dekking hebben.

 • Levertijd: min 12 maanden

 • Accu: 67.1 kWh (64)

Ps. voor KONA en E-niro liefhebbers, onderhandelen is weer mogelijk, want de model 3 is het alternatief waarmee ze jou als klant kunnen verliezen.

Einde zakelijk voordeel elektrisch rijden

model+3+Tesla

De voordelen voor ondernemers om elektrisch te gaan, worden per jaar minder. De extra aftrek die ondernemers mogen doen, is met ingang van 2019 van 36% naar 27% gedaald (MIA). Over een bedrag van maximaal 40.000 euro ipv 50.000 euro in 2018.

minimalisering voordelen

En de 4% bijtelling is geminimaliseerd tot de eerste 50.000 euro. Dus voor een auto van 90.000 euro betaal je 4% bijtelling over de eerste 50.000 euro en 22% over de resterende 40.000 euro.

Eind december presenteerde Ed Nijpels het klimaatakkoord. Dan zou voor de elektrische auto gaan gelden dat:

De bijtelling in 2021 gaat veranderen naar 8%, een verdubbeling. (2023 10% , 2030 20%)

• De wegenbelasting van 0% naar 25% in 2025 (oplopend naar 45% in 2030).

• De BPM gaat van nul naar een vast bedrag van 350,- euro in 2025.

De belangrijke bijtelling voor zakelijke rijders, blijft 4% tot 2021. Dit betekent dat als je nu of volgende jaar een nieuwe auto koopt, je gegarandeerd 5 hele jaren 4% bijtelling hebt.

Uitstellen kost geld

Conclusie: elk jaar dat je wacht verlies je geld. Kies nu voor een elektrische auto. Je zal nooit meer goedkoper rijden dan nu. Dit schreef ik vorig jaar ook al en dat wachten heeft je dus al geld gekost.

Heb je nog allerlei bedenkingen bij elektrisch rijden. Lees mijn dan mijn eerdere blog, waar ik beloof dat alle bedenkingen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Echt!

Rekenvoorbeeld

Aanschaf elektrische auto van 50.000 euro:

• De bruto MIA is 10.665 euro

• Plus je krijgt het hele BTW bedrag van 10.500 euro in een keer terug

• Plus de reguliere afschrijving per jaar 5.000,- euro gemiddeld


Wat kan je kopen voor 50.000 euro (en minder)

• Tesla Model 3 – 415 km (2e helft 2019, zeggen ze)

• Hyundai KONA – 400 km

• Kia E-niro – 385 k

Reken je rijk met een elektrische auto

Ik rij al 5 jaar 100% elektrisch uit volle overtuiging. Ik heb ondekt dat door simpelweg te switchen van benzine naar elektrisch, ik mijn CO2 voetafdruk drastisch verlaag. Simpel & effectief. Mijn persoonlijke verbazing waarom niet iedereen dat doet, is de reden waarom ik al jaren elektrisch rijden Ambassadeur ben.

reken je rijk met elektrisch rijden

Fijenoord - Ajax

Een deel van mijn omgeving wordt enthousiast van mijn verhaal en informatie. Anderen gooien mij dood met alle redenen waarom elektrisch rijden niet kan, niet duurzaam is, te veel tijd kost en ga zo maar door. Als jij zo iemand bent, dan voelt het voor mij als dat ik voor Feyenoord ben en jij voor Ajax. En die 2 werelden gaan niet bij elkaar komen.

Echter zodra men door heeft dat elektrisch rijden zakelijk financieel heel aantrekkelijk is, gaan bovenstaande redenen overboord gaan en stapt men zonder morren over naar elektrisch.

Je zou denken dat ik daar blij mee ben. En ja, ik ben blij dat men een reden heeft gevonden om duurzamer te rijden. Maar toch voel ik een steek in mijn groene hart en ontzetting dat geld dus een hele belangrijke drijver is. En het aspect duurzaamheid mooi meegenomen is. We regeren dus met onze portemonnee.

Goedkoper of duurder

Zou ik zijn overgestapt als elektrisch rijden duurder was geweest dan benzine? Bij het maken van mijn keuze heb ik een compleet kostenoverzicht gemaakt van de benzine auto en de elektrische auto (veel info was er toen nog niet). De uitkomst was dat ik privé 50,- per maand duurder uit zou zijn. Dat was het mij waard. In mijn ogen een behapbare bijdrage om auto te blijven rijden, zonder de wereld verder te degraderen. Uiteindelijk ben ik de auto zakelijk gaan rijden en werd deze goedkoper, dan mijn benzine auto op privé.

kostenoverzicht

De moraal van dit verhaal? alle redenen om niet elektrisch te rijden vallen weg, zodra je zakelijk jezelf rijk kan rekenen. Dus doe jezelf een plezier onderzoek welk voordeel elektrisch rijden jou mogelijk biedt. Maak het kostenplaatje. Dat hoef je niet alleen te doen, zoals ik 5 jaar geleden deed. Ik help je op weg middels mijn blogs.

P.S. Nee, elektrisch rijden is niet op alle fronten zaligmakend, wel een hele goed stap in de juiste richting met betrekking tot vergroening van mobiliteit. En dat is precies wat we nodig hebben. Leg je zelf niet in de luren met de fluistergedachte dat de ideale oplossing nog komt. En dat je daar op wacht. Wachten is niet de houding die we nu nodig hebben. Omdat de regering dat jaren heeft gedaan, wil nog niet zeggen dat jij dat ook moet doen.

Elektrisch rijden: wachten op het juiste moment kost geld

Wie nu nog optimaal financieel profijt wil hebben van elektrisch rijden, moet deze maand beslissen (november 2018). Financiële voordelen in de vorm van gunstige belasting regelingen en subsidies worden nooit meer zo gunstig als nu.

Schermafbeelding 2018-11-08 om 18.31.50.png

Gunstige regelingen

Elektrische auto’s hebben een aantal stimuleringsregelingen die voor iedere burger geldt; geen wegenbelasting en geen BPM. Bijtelling van 4% en Milieu Investeringsaftrek (MIA) zijn zakelijke stimuleringsregelingen. Bovendien zijn er een aantal gemeenten die subsidie geven bovenop deze regelingen. Als je in Amsterdam woont en werkt heb je momenteel het meeste voordeel.

Pijn in de schatkist

Elektrisch rijden schijnt zo voordelig te zijn dat er onlangs een alarmerend artikel in de krant verscheen "Dure Tesla slurpt subsidie". Het blijkt dat het de schatkist een beetje te veel kost op termijn en de regerende partijen vinden dat het wel een beetje minder kan. Best een opvallend geluid in tijden dat diezelfde regering heel hard werkt aan klimaatbeleid. Door je eigen bedachte regelingen onderuit te halen, help je de twijfelende burger niet elektrisch te rijden. Terwijl de elektrische auto wel een belangrijke rol wordt toebedeeld in de energie transitie.

Pak je voordeel NU

De overheid houdt er vaak een korte termijn visie op na in mijn ogen. Eentje waardoor je soms niet durft, omdat je niet weet hoe de regelingen er over een tijdje weer uitzien. Stap daarom NU over. Je gaat nooit meer zo’n luxe auto rijden voor zo weinig geld. Je moet dan wel eerst 80.000 tot 120.000 voor een Jaguar of Tesla neerleggen. Echter aan het einde van alle berekeningen van je accountant heb je maar een fractie betaald. Zo kan een Tesla van 85.000 aan het einde van de rit maar de helft hebben gekost.

Duit in eigen zak of de schatkist spekken?

Wie doet er een duit in zijn eigen zak en gaat overstag voor elektrisch? Vroeg of laat staat deze keuze voor je deur. Is het nu nog early adopter geneuzel voor je. Ga dan niet over 3 jaar zeuren dat het ons (early adopters) wel heel gemakkelijk werd gemaakt. Wees zelf de voorhoede. Zeg dat je het goede voorbeeld wilt geven (wat natuurlijk ook zo is) en tel achter de schermen lekker je winst. Kies en bel je accountant nu nog.

Waarom zou je elektrisch willen rijden?

Er wordt steeds vaker geschreven over elektrisch rijden. De insteek van de verhalen zijn zowel positief als negatief. Je hebt er misschien al eens over nagedacht of het onderwerp voor je uit geschoven met het argument “Laten ze het eerst maar eens verder uit ontwikkelen”. Een belangrijke vraag die je jezelf zou kunnen stellen is; WAAROM zou jij elektrisch gaan rijden?

Why jaguar I-pace blog.png

Veranderende omgeving

Een voor de hand liggende reden is om duurzamer te werken, te leven. Je kan de digitale krant niet openslaan of je leest wel een artikel dat over klimaatverandering gaat. Deze zomer ging het vooral over de grote droogte. Onlangs werd bekend dat er in Nederland een klimaattop wordt gehouden in 2020. En die gaat niet over de beperking van uitstoot van CO2, maar over klimaatadaptie! Dat gaat over hoe we ons kunnen weren tegen het veranderende klimaat. Dus als je nu nog de opwarming van de aarde ontkent, moet je toch even onder een steen vandaan komen. Eens?

Verander jij al?

Dus er is al klimaatverandering! Maar ben jij al aan het veranderen? Hoe staat het met de duurzaamheidsdoelstellingen binnen je bedrijf gesteld? Als je geen serieuze stappen zet, zal beleid je “dwingen”. Echter veranderen is lastig, zeker als het van de ene op de andere dag moet gebeuren. Dat werkt ook niet. Een nieuwe gewoonte aanleren doe je stapje voor stapje. Maar de volharding vinden en het doorzetten deze gewoonte te bouwen, daarbij is je WAAROM belangrijk. Het is een anker, die jou standvastig houdt.

Redenen voor elektrisch rijden

Ter inspiratie voor jouw WAAROM, een aantal redenen om elektrisch te rijden:

 • Geen uitlaatgassen

 • Enorme lage onderhouds -en verbruikskosten

 • Stil en relaxed rijden

 • Nooit meer tanken

 • Je loopt graag voorop in de markt

 • Financieel voordeel: geen wegenbelasting, geen BPM, lage bijtelling van 4%, Milieuinvesteringaftrek (zakelijk)

 • Je wilt graag als eerste bij de stoplichten weg zijn

 • Flinke verlaging CO2 voetafdruk

 • Je voelt je verantwoordelijk voor het behoud van het milieu

Ik ben benieuwd naar jouw reden! Twitter mij @D_Hoogendijk

Mijn WAAROM

Ik ben zo iemand die denkt dat ze wél de wereld eigenhandig kan veranderen. Dat één druppel op die gloeiende plaat wél helpt, zolang ik anderen kan inspireren hetzelfde te doen. Mijn WAAROM is klimaatverandering en daarom ben ik 5 jaar geleden elektrisch gaan rijden. Ik heb het allemaal moeten uitvinden, er tijd in gestopt: de proefrit, informatie vinden, langere periode proefrijden. Wanneer jij je WAAROM hebt bepaald en denk dat elektrisch rijden een oplossing is, dan ben ik graag je persoonlijke wegwijzer; de Elektrisch Rijden Coach. Ik doe niets liever dan anderen enthousiast maken over elektrisch en adviseren hoe elektrisch rijden praktisch en haalbaar is.

Dus!

Wacht jij tot beleid je dwingt of ben jij die ondernemer die proactief stappen zet?