Elektrisch rijden: wachten op het juiste moment kost geld

Wie nu nog optimaal financieel profijt wil hebben van elektrisch rijden, moet deze maand beslissen (november 2018). Financiële voordelen in de vorm van gunstige belasting regelingen en subsidies worden nooit meer zo gunstig als nu.

Schermafbeelding 2018-11-08 om 18.31.50.png

Gunstige regelingen

Elektrische auto’s hebben een aantal stimuleringsregelingen die voor iedere burger geldt; geen wegenbelasting en geen BPM. Bijtelling van 4% en Milieu Investeringsaftrek (MIA) zijn zakelijke stimuleringsregelingen. Bovendien zijn er een aantal gemeenten die subsidie geven bovenop deze regelingen. Als je in Amsterdam woont en werkt heb je momenteel het meeste voordeel.

Pijn in de schatkist

Elektrisch rijden schijnt zo voordelig te zijn dat er onlangs een alarmerend artikel in de krant verscheen "Dure Tesla slurpt subsidie". Het blijkt dat het de schatkist een beetje te veel kost op termijn en de regerende partijen vinden dat het wel een beetje minder kan. Best een opvallend geluid in tijden dat diezelfde regering heel hard werkt aan klimaatbeleid. Door je eigen bedachte regelingen onderuit te halen, help je de twijfelende burger niet elektrisch te rijden. Terwijl de elektrische auto wel een belangrijke rol wordt toebedeeld in de energie transitie.

Pak je voordeel NU

De overheid houdt er vaak een korte termijn visie op na in mijn ogen. Eentje waardoor je soms niet durft, omdat je niet weet hoe de regelingen er over een tijdje weer uitzien. Stap daarom NU over. Je gaat nooit meer zo’n luxe auto rijden voor zo weinig geld. Je moet dan wel eerst 80.000 tot 120.000 voor een Jaguar of Tesla neerleggen. Echter aan het einde van alle berekeningen van je accountant heb je maar een fractie betaald. Zo kan een Tesla van 85.000 aan het einde van de rit maar de helft hebben gekost.

Duit in eigen zak of de schatkist spekken?

Wie doet er een duit in zijn eigen zak en gaat overstag voor elektrisch? Vroeg of laat staat deze keuze voor je deur. Is het nu nog early adopter geneuzel voor je. Ga dan niet over 3 jaar zeuren dat het ons (early adopters) wel heel gemakkelijk werd gemaakt. Wees zelf de voorhoede. Zeg dat je het goede voorbeeld wilt geven (wat natuurlijk ook zo is) en tel achter de schermen lekker je winst. Kies en bel je accountant nu nog.