Hoe en waar kan ik een elektrische auto opladen?

 

Het korte antwoord:

Aan elk stopcontact! ;-)

Het uitgebreide antwoord:

Om de energie in de batterij van de elektrische auto te krijgen, moet je de auto aansluiten op stroom. Dit doe je doorgaan door middel van een snoer met een stekker. Makkelijker wordt het niet!

Maar niet zomaar een stekker met een snoertje. Dit zijn speciale stekkers en snoeren die doorgaans bij de auto worden geleverd. Er zijn verschillende vormen stekkers.

Welke set je wanneer je nodig hebt hangt af waar je gaat laden en hoe snel je wilt laden.


Waar laden met welke stekker?

Thuis

Je hebt een 1 set die je kan aansluiten op een 220V stopcontact, zoals je die thuis hebt. Dit behoort tot de mogelijkheden als je de auto vlak voor de deur kan parkeren.

Aan de laadpaal in de wijk

Een laadpaal in de woonwijk, industrieterrein of in de het centrum zijn er in verschillende vormen en vaak onopvallend. Het bord wat er vaak bij wordt geplaatst is geen overbodige luxe. Op den duur krijg je er een getraind oog voor.

Deze laadpalen hebben de zogenaamde Type 2 – Mennekes stekker nodig. De wat…? Gewoon vergeten, de enigste laadkabel die standaard in je achterbak ligt is deze kabel. De ene stekker past in de paal en de ander in je auto. Het is net een puzzel, als het stukje past dan klikt het.

De snellader

Een snellader vind je vaak bij benzinestations langs de snelweg. Een heel herkenbare snellaadplek is Fastned, met een grote gele boog. Maar soms moet je even speuren naar een grote vierkante kast. En soms een afdakje waar ze onder staan met schuin ingestoken parkeerhavens.

Voor een snellader heb je geen kabel nodig, want die zit aan de lader zelf. Bij een uitgebreide lader vind je 3 soorten stekkers. Voor snelladen is nl niet 1 universele techniek momenteel. Per auto verschilt dus welke stekker je nodig hebt. Maar ook dat wijst zich vanzelf, want de stekker past als een puzzelstukje.